Assalamualaikum & Selamat sejahtera..
Sekian lama blog ini sepi tanpa sebarang cerita. Namun, kali ini persinggahan ku yang hanya seketika cuma benar-benar menarik minat ku untuk bercerita tentang bagaimana pengalaman menyediakan menu masakan untuk sambutan syawal di sekolah tempat aku bertugas kini.
Sepatutnya, entri kali ini aku terbitkan detik lebih awal dahulu. Iaitu, sebaik sahaja sambutan hari raya terbuka di sekolah pada waktu itu. Tahu sajalah, masa menguasai segalanya. Sekarang barulah aku berkesempatan untuk membuka kembali lembaran ini.
Pada mulanya, aku hanya berkeinginan untuk membawakan buah tangan iaitu sejenis kuih tradisional orang Brunei (kuih KELUPIS). Jika berkesempatan, nantikan sahajalah entri yang berikutnya, insyaAllah aku akan ceritakan selanjutnya tentang kuih KELUPIS. Memang salah satu jenis kuih yang cukup menarik sebenarnya.
Kali ini aku ceritakan tentang menu menarik yang aku sediakan untuk penyeri sambutan syawal di sekolah bersama keluarga staf di sekolah tersebut. Menu yang aku sediakan, ops harap jangan salah faham. Aku cuma berfungsi memberikan khidmat bantuan kewangan dan sokongan sampingan sahaja. Kakak akulah yang sebenarnya yang bertanggungjawab sepenuhnya dalam penyediaan menu tersbut. Menu tersebut adalah NASI BRIYANI.
Bersama-sama ini, aku titipkan beberapa buah gambar yang
memang khas untuk tatapan rakan-rakan semua. Bolehlah kongsi sedikit info ini. Mana tahu, bermanfaat buat kita semua.
Nasi briyani beserta sedikit hiasan aksesori |
Ini adalah penyediaan menyiapkan masakan Daging Rusa masak Rendang. Terdapat pelbagai bahan serta ramuan yang diperlukan. Boleh rujuk di dalam gambar tersebut : | |||||||||||||||||
..beberapa jenis ramuan yang diperlukan : daun pandan, rempah paket rendang (sebaiknya perisa NONA), daun kari, kisaran bawang(merah+putih), lada hijau, & kerisik |
..dari pandangan sisi |
perahan pekat santan kelapa |
..dengan kesan pencahayaan (flash) |
..dari jarak dekat |
..hampir masak |
..proses daging rendang tengah dimasak |
Resipi Ayam masak percik ini adalah sebelum dibakar (barbecue). |
Mohon maaf, gambar resepi Ayam Masak Percik ini yang telah siap untuk dihidangkan gagal untuk
dipersembahkan. Maklumlah, terlalu dihimpit oleh kesempitan waktu tika itu. Di topik yang akan datang, jika berkesempatan pasti akan dipersembahlan juga buat anda, insyaAllah..
Ini adalah proses penyediaan Ayam masak percik..(sory, gagal nak rotate, gambar nampak agak terbalik) |
Ini adalah bahan untuk penyedian acar, antaranya : Timun, lobak, bawang merah, (semuanya dihiris kecil) |
lebihan potongan timun.. |
Untuk pengetahuan anda, pada detik itu kami terpaksa bangun seawal jam 3.00 pagi untuk menyiapkan masakan Nasi Briyani. Tidak ketinggalan ingin aku nyatakan di sini juga menu kali ini adalah untuk 5 buah sekolah. Apa taknya, kami 5 orang (aku beserta kakak-kakak ku) setiap seorang masing-masing membawa ke sekolah tempat bertugas.
Walau agak penat, tapi memang menyeronokkan. Kebaikannya, kita dapat menimba pelbagai pengetahuan, pengalaman atau ilmu, juga jika nawaitu kita ikhlas untuk sedekah amal jariah, ianya akan mendatangkan seribu satu kebaikan, insyaAllah. Selebihnya aku percaya anda boleh fikirkan sendiri.
Akhir kata, semoga kita semua dapat berkongsi pelbagai maklumat dari topik kali ini.
Alhamdulillahirrabbilalamin..
No comments:
Post a Comment
Jom kongsi pendapat. Terima Kasih di atas keprihatinan anda, ok !!!