Sudi-sudikanlah follow blog saya ni..Terima Kasih (^_____*)Y

Friday, February 3, 2012

enaknya "Kelupis"...

Assalamualaikum semuanya...

Blog aku kali ini, ingin berkongsi tentang kuih tradisional kaum Brunei. Untuk pengetahuan anda, aku sebenarnya berbangsa Brunei. Walaupun sudah bercampur darah bangsa suku kaum-Sungai, Suluk, melayu-sarawak, dusun namun bangsa Brunei adalah yang paling dekat dengan diriku sebenarnya.

Yalah, sememangnya sejak kecil lagi aku memang didedahkan dengan kehidupan sebagai kaum-bangsa brunei ini. Bagi kaum-bangsa brunei, kuih tradisional yang paling dikenali ramai adalah kuih kelupis. Tetapi, anda jangan silap pulak, kuih kelupis ini terdapat dalam pelbagai rupa bentuk yang berbeza-beza. Segalanya bergantung pada persekitaran dan budaya di sesuatu tempat mahupun bangsa kaum itu sendiri.

Mari kita singkap bagaimana rupa bentuk kuih kelupis ini :

Jom tengok gambar yang aku sertakan ini,

"Kuih Kelupis tradisional suku-kaum Kedayan, Sarawak".

"kuih Kelupis ini pula biasanya tedapat pada suku-kaum brunei di Sabah.

"Kuih kelupis di kampung saya, Kampung Kolapis".

Sememangnya aku hanya berjaya menemui Kuih kelupis seperti rupa bentuk sebegitu di kampung aku sahaja setakat ini. Sememangnya ia mempunyai ciri dan rupa bentuk yang berbeza dari tempat lain. Pembalut luarnya itu adalah menggunakan pucuk 'daun nipah'. Manakala, kuih kelupis di tempat selainnya pula biasanya menggunakan sejenis daun yang dinamakan 'daun nyirik' sebagai pembalut luarnya. Namun begitu, Cara memasaknya masih juga menggunakan kaedah kukus. Rasanya juga tetap sama, kerana masih kekal menggunakan beras pulut. Samada dalam bentuk 'berinti' atau 'tanpa berinti'. 'Berinti' adalah bermaksud terdapat inti di dalam beras pulut tersebut(biasanya menggunakan udang atau kelapa parut).

Bagi suku kaum-brunei, terdapat banyak lagi kuih tradisional menarik yang perlu anda tahu, contohnya seperti "embuyat". Bagi aku, hanya arwah bapa akulah yang paling pakar menghasilkan resepi itu. Aku ingat lagi, sewaktu kali pertama aku merasa resepi yang unik itu suatu ketika dahulu. Memang agak pelik sedikit, jarang ditemui.

InsyaAllah di lain waktu dan kesempatan kelak aku akan turut kongsikan tentang itu semuanya. Kalau tidak,tidak pasal-pasal cerita aku kali ini berjela-jela pula. Payah nak dihabiskan membacanya.

Setakat ini sahajalah perkongsian aku dapat titipkan buat anda. Semoga kita semua dapat beroleh seribu satu kemanfaatan dan pengetahuan bersama.

Wasalam..

No comments:

Post a Comment

Jom kongsi pendapat. Terima Kasih di atas keprihatinan anda, ok !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom menabung dan menderma di sini..TQVM

pengikat silaturahim..insyaAllah..